Δικαίωση για συμβασιούχους του δημοσίου

Απόφαση-σταθμός για τους συμβασιούχους του Δημοσίου με επίκεντρο την Κρήτη. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών διέταξε τη Γενική Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης να επαναπροσλάβει 16 συμβασιούχους που υπηρετούσαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, των οποίων η σύμβαση δεν ανανεώθηκε το περασμένο Σεπτέμβριο. Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ με την ίδια απόφαση δικαιώνονται και συμβασιούχοι που προσλήφθηκαν από Ανώνυμη Εταιρεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να εργαστούν στη συνέχεια για λογαριασμό της Διεύθυνσης Αλλοδαπών.

Το χρονικό


Στις αρχές Σεπτεμβρίου οι συμβασιούχοι έπειτα από 5 και 6 χρόνια εργασίας στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, όπου παρέμεναν με διαδοχικές ανανεώσεις ετήσιων συμβάσεων, είδαν τελικώς την πόρτα της εξόδου. Αφορμή στάθηκε η εντολή του υπουργείου Εσωτερικών για δραστικό περιορισμό των συμβάσεων, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων μαζί με τους μόνιμους εκτελούσαν έργο σε μια από τις πιο "παραγωγικές" Διευθύνσεις σε επίπεδο Κρήτης, λόγω των χιλιάδων μεταναστών που βρίσκονται στο νησί. Τότε ήταν που ξεκίνησε ο δικαστικός τους αγώνας μέσα από τον οποίο λίγους μήνες μετά φαίνεται ότι κατάφεραν να κάνουν το πρώτο βήμα προς τη δικαίωσή τους. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 30 Νοεμβρίου εξέτασε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι συμβασιούχοι εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
Την περασμένη Δευτέρα η δημοσιοποίηση της απόφασης σκόρπισε χαμόγελα στους συμβασιούχους, αφού το δικαστήριο - έστω και με την προσωρινή του απόφαση, έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση - αναγνώρισε ότι οι 16 κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Με την απόφαση αυτή, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης διατάσσεται από τη δικαστική Αρχή να επαναπροσλάβει άμεσα τους συμβασιούχους, όπερ και εγένετο χθες το πρωί. «Καταρχάς αισθανόμαστε ηθική δικαίωση για την προσφορά μας όλα αυτά τα χρόνια στην υπηρεσία, δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό. Από εκεί και πέρα πράγματι η δικαστική απόφαση αλλάζει τα δεδομένα και για άλλους συναδέλφους μας που υπηρετούν για χρόνια στο Δημόσιο με συνεχείς συμβάσεις», δηλώνει με ικανοποίηση στη "Ν.Κ." ο Γιάννης Κτιστάκης, ο οποίος είναι ένας από τους συμβασιούχους που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.
Η απόφαση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική, αφού με τεκμηριωμένη αιτιολογία ξεπερνά τους περιορισμούς του άρθρου 103 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρεται στους όρους και τις προϋποθέσεις για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, ζήτημα το οποίο απασχόλησε και την ολομέλεια του Άρειου Πάγου μόλις πριν από λίγες ημέρες.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΡΑΠΙΣΜΑ
Προσλήψεις-"τρικ" στο Δημόσιο

Ειδική μνεία στην απόφαση γίνεται για τρεις από τους δεκαέξι συμβασιούχους. Πρόκειται για εργαζόμενους του Τμήματος Αλλοδαπών του νομού Λασιθίου, οι οποίοι είχαν προσληφθεί από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. και μέσω αυτής "παραχωρήθηκαν" στην τότε Περιφέρεια Κρήτης για να καλυφθούν τα κενά της υπηρεσίας. Ουσιαστικά με το συγκεκριμένο σκέλος του σκεπτικού της απόφασης του δικαστηρίου δίνεται ηχηρό ράπισμα στην πρακτική που ακολουθεί το Δημόσιο με τους παρένθετους εργοδότες, οι οποίοι προσλαμβάνουν υπαλλήλους με συμβάσεις για να καλύψουν στη συνέχεια κενά σε δημόσιες υπηρεσίες. «Πρόκειται για επιτυχία των εργαζομένων. Είναι πραγματικά σαν όνειρο. Ακόμη και κάποιοι από εμάς που προσέφυγαν δεν πίστευαν ότι θα δικαιωθούμε έστω και με την προσωρινή απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων. Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες εκ μέρους όλων μας στη νομική ομάδα των εργατολόγων που ανέλαβαν την υπόθεσή μας και πίστεψαν από την αρχή στην επιτυχή έκβασή της», τονίζει ενθουσιασμένος ο Δημήτρης Ταξάκης που επέστρεψε χθες στα καθήκοντά του. Έως τις 2 Μαρτίου του 2012, οπότε και έχει οριστεί η εκδίκαση της κύριας αγωγής των συμβασιούχων με πληρεξούσιους δικηγόρους τους Δημήτρη Περπατάρη και Γιάννη Σκορδιαλό από την Αθήνα, η Γενική Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης υποχρεούται να διατηρεί στο ανθρώπινο δυναμικό της τους 16 συμβασιούχους.