Έκτακτη ανακοίνωση για παθόντες της κακοκαιρίας "Ελπίδα"

Τις τελευταίες μέρες ως Δικηγορική Εταιρεία δεχόμαστε δεκάδες  τηλεφωνήματα από ανθρώπους που πλήχθηκαν από την κακοκαιρία και ειδικότερα όσους  εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό. 

Ειδικότερα οι πολίτες που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό, μας ρωτούν αν μπορούν να στραφούν νομικά κατά της εταιρείας λειτουργίας της  Αττικής Οδού και να διεκδικήσουν ένα ποσό μεγαλύτερο από το φειδωλό ποσό των 2.000 ευρώ που ανακοινώθηκε μέσω προτροπής της Κυβέρνησης ότι θα λάβουν ως αποζημίωση.

Η απάντηση είναι πως σαφέστατα υπάρχου νομικές ευθύνες και υπαιτιότητα της Αττικής Οδούς και του Διαχειριστή της. 

Για την ακρίβεια ο Διαχειριστής της Αττικής Οδούς φέρει ποινικές ευθύνες, ήτοι παρακώλυση συγκοινωνιών (άρθρο 292 Ποινικού Κώδικα) και διατάραξη ασφάλειας των συγκοινωνιών (άρθρο 290 Ποινικού Κώδικα). Όφειλε ο Διαχειριστής να έχει προβλέψει το αποτέλεσμα, δηλαδή των εγκλωβισμών χιλιάδων αυτοκινήτων, πράγμα που δεν έπραξε αν και προηγήθηκαν οι σχετικές εκτιμήσεις. 

Πέραν ωστόσο των ποινικών ευθυνών του Διαχειριστών εγείρονται και αστικές αξιώσεις για την ηθική βλάβη (ψυχική ταλαιπωρία) που υπέστησαν οι ταλαιπωρημένοι οδηγοί καθώς και για τυχόν ζημιές που από διαφυγόντα κέρδη (αδυναμία προσέλευσης στην εργασία) ή επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του (πχ καθυστέρηση λήψης φαρμακευτικής αγωγής). (άρθρο 932 του Αστικού Κώδικα). 

Όσον δε αφορά τα ποσά που επιδικάζονται από τα Πολιτικά Δικαστήρια στις συγκεκριμένες περιπτώσεις αυτά ξεπερνούν αισθητά τα 2.000 ευρώ που προσφέρονται από την εταιρεία και μπορεί να αγγίξει πενταψήφια ποσά. 

Κατά τα λοιπά, αντίστοιχες ποινικές και αστικές αξιώσεις μπορούν να εγερθούν και κατά των Περιφερειών για τους δρόμους που είναι υπ’ ευθύνη τους. 

Για κάθε έναν από εσάς, που επιθυμεί να διεκδικήσει την νόμιμη αποζημίωση του με αξιώσεις και την δικαίωσή του για την ταλαιπωρία που υπέστη με κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας, της υγείας και της ζωής του, υπαιτιότητα της Αττικής Οδούς, η νομική μας ομάδα είναι στην διάθεση σας. 


ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΠ. ΠΕΡΠΑΤΑΡΗ και ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ
ΛΕΩΦ. ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ 110 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. 210 3645656 info@ perpataris.gr