ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΤΟΥ Ο.Τ.Ε

Στις 14/01/2021 κατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών από τον Πληρεξούσιο Δικηγόρο Δημήτριο Σπ. Περπατάρη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με προσωρινή διαταγή  εργαζόμενης της Ο.Τ.Ε Α.Ε για την  αναστολή της μετακίνησής της θυγατρική εταιρεία Cosmote e- Value, στα πλαίσια της απόσχισης κλάδων από την μητρική εταιρία σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 178/2002.

Η αίτηση αυτή κρίθηκε σε επίπεδο προσωρινής διαταγής στις 22/01/2021 όπου η Πρόεδρος Πρωτοδικών κα Έλενα Πεδιαδίτη απεφάνθη θετικά στο αίτημα της εργαζόμενης να ανασταλεί η μετακίνησή της από την «Ο.Τ.Ε Α.Ε» στην «Cosmote E- Value». Η συγκεκριμένη υπάλληλος εργαζόταν επί 35 σχεδόν έτη στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού της «Ο.Τ.Ε Α.Ε» και εκλήθη βάσει της απόσχισης να εργαστεί στα λεγόμενα ‘’Call Center’’.

Κατά της απόφασης αυτής, ασκήθηκε από την «Ο.Τ.Ε Α.Ε» αίτηση ανάκλησης η οποία ωστόσο δεν έγινε δεκτή. 

Στις 19/07/2021 δικάστηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση για την λήψη ασφαλιστικών μέτρων της εργαζόμενης (προσωρινή ρύθμιση κατάστασης) όπου ο Πρόεδρος Πρωτοδικών κύριος Ζήμνας Παντελεήμων έκρινε θετικά το αίτημά της για την αναστολή της μετακίνησής της στην θυγατρική εταιρεία Cosmote E- Value σύμφωνα με την 3470/2021 απόφασή του.

Πρόκειται για την τρίτη στη σειρά θετική κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης απέναντι στο αίτημα της εν λόγω εργαζόμενης για προσωρινή δικαστική προστασία λόγω της παράνομης και καταχρηστικής μετακίνησής της, από τον Τομέα Ανθρώπινου Δυναμικού της Ο.Τ.Ε Α.Ε στα Call Center της Cosmote E-Value. 

Η έκδοση της υπ’ αριθμ. 3470/2021 απόφασης ασφαλιστικών μέτρων αποτελεί την πρώτη θετική απόφαση σε επίπεδο ασφαλιστικών μέτρων (και όχι απλά προσωρινής διαταγής) που αναστέλλει την μετακίνηση εργαζόμενου από την μητρική στην θυγατρική της εταιρία, γεγονός που αυξάνει τις ελπίδες και τις πιθανότητες εκατοντάδων εργαζομένων της Ο.Τ.Ε Α.Ε για την οριστική τους δικαίωση απέναντι σε μια προσχεδιασμένη και παράνομη υπονόμευση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. 

Απόφαση 3470/2021 (pdf)



Αθήνα, 15/09/2021
Οι πληρεξούσιοι Δικηγόροι της Εργαζόμενης
Δημήτριος Σπ. Περπατάρης
Νικόλαος Ευ. Ρουκλιώτης
Νικόλαος Β. Παντερμαλής