(δημοσίευση στην ΑΥΓΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ) |
Ο εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης καυτηριάζει μέσω της «Α» τη μεθοδευμένη πρακτική της διοίκησης του ΟΤΕ να προβεί, πριν από την απόσχιση των κλάδων, σε σκόπιμες μετακινήσεις εργαζομένων σε υπηρεσίες ή διευθύνσεις που επρόκειτο να απορροφηθούν από τις θυγατρικές, «κατά προφανή και πρωτοφανή καταστρατήγηση του Προεδρικού Διατάγματος 178/2002 για τη μεταβίβαση επιχείρησης, με σκοπό να υπαχθούν οι εργαζόμενοι αυτοί στον κανόνα της αυτοδίκαιης μεταβίβασης των εργασιακών τους σχέσεων στις θυγατρικές, να απολέσουν τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα που συνεπάγονται η επιχειρησιακή ΣΣΕ του ΟΤΕ και ο Οργανισμός Προσωπικού και να βρεθούν πλέον σε μια κατάσταση πλήρους εργασιακής αβεβαιότητας».
Τα δικαστήρια, σημειώνει ο εργατολόγος, έχουν ήδη, έως έναν βαθμό, αποδοκιμάσει τη μεθοδευμένη αυτή πρακτική με την έκδοση προσωρινών διαταγών που δικαιώνουν (έστω και προσωρινά) κάποιους εργαζομένους που έχουν προσφύγει ατομικά στη Δικαιοσύνη.
Αδιαφορεί προκλητικά για δικαστική απόφαση
Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση συνδικαλιστή που πέτυχε τη χορήγηση της προσωρινής διαταγής για την παραμονή του στον ΟΤΕ: έως και σήμερα η διοίκηση αρνείται να συμμορφωθεί παραβιάζοντας κατάφωρα τη δικαστική απόφαση.
«Μετά και τη δεύτερη δικαστική απόφαση (13.7.21), η Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, σε ανυπόγραφο e-mail της, κατακρίνει τις αποφάσεις (!) που με δικαίωσαν και προαναγγέλλει ότι θα τις εφαρμόσει στον βαθμό που είναι ‘πρακτικά δυνατόν’, λες και η Deutsche Telekom δεν είναι υποχρεωμένη να σέβεται την ελληνική Δικαιοσύνη» τονίζει στην «Α» ο Μ.Κ., εκλεγμένος στην ΟΜΕ - ΟΤΕ.
Στην τελευταία βλαπτική του μετακίνηση βρέθηκε σε υπηρεσία που μεταφερόταν στη θυγατρική των τηλεφωνικών κέντρων (E-Value) και αντέδρασε νομικά, αλλά ο ΟΤΕ δεν εφάρμοσε ποτέ την προσωρινή διαταγή (30.12.2020) για τη μη μεταφορά του εκεί.
Με την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων εκδόθηκε στις 13.7.2021 διαταγή για την αναστολή της μετακίνησής του (μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης) και την απασχόλησή του σε οικονομικό έργο στη μητρική εταιρεία.
Εάν η εργοδοσία δεν διστάζει να φερθεί έτσι σε εκπρόσωπο των εργαζομένων, τι μπορούν να περιμένουν οι χιλιάδες συνάδελφοί του μετά τη λήξη και της ΣΣΕ;
Η ανεξέλεγκτη «ελευθερία» του επιχειρείν
Κατά σύμπτωση, αυτές τις μέρες που ο Μ.Κ. δικαιώθηκε για δεύτερη φορά από τη Δικαιοσύνη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πώληση του ποσοστού (54%) που κατέχει ο ΟΤΕ στην Telekom Romania Communications S.A. Ακόμα ένα βήμα απο-επένδυσης που θα μετατραπεί σε «έκτακτο μέρισμα στους μετόχους και επαναγορά ιδίων μετοχών» (πηγή: euro2day.gr, 28.7.21) -επιβεβαιώνοντας τα περί «γενναιοδωρίας» του Μ. Τσαμάζ.
Για το 2020 ο Όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε κύκλο εργασιών 3.258,9 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένο κατά μόλις 1,3%. Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA ανήλθε στα 1.223,6 εκατομμύρια ευρώ και το περιθώριο EBITDA αυξήθηκε στο 37,5%.
Δεν υποχωρεί όμως ούτε βήμα από το σχέδιο απαλλαγής της μητρικής εταιρείας από το επαχθές για την ίδια «κόστος» των εργασιακών σχέσεων, που μεταφέρονται σε τρίτες εταιρείες με την ανοχή της κυβέρνησης και άλλων θεσμικών παραγόντων.
«Η αποκοπή και μεταφορά υπηρεσιών σε θυγατρικές αποτελεί καταχρηστική συμπεριφορά, αφού σκοπό έχει την άμεση ή βαθμιαία καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των πληττόμενων εργαζομένων, δεδομένου ότι ο ΟΤΕ ως μητρική και δεσπόζουσα εταιρεία θα αποτελεί σε κάθε περίπτωση τον αληθή και πραγματικό τους εργοδότη, αφού τα ανατιθέμενα σε αυτούς καθήκοντα και υπηρεσίες ήταν και είναι έως και σήμερα πλήρως ενταγμένα στην παραγωγική δραστηριότητα του ΟΤΕ και θα συνεχίσουν να συνδέονται αναπόσπαστα με αυτήν» ξεκαθαρίζει ο Δ. Περπατάρης.
Υπογραμμίζει ότι η περίπτωση της απόσχισης κλάδων στον ΟΤΕ αποτελεί «μια ακόμα έκφανση για τα ανεξέλεγκτα όρια άσκησης της επιχειρηματικής ελευθερίας του εργοδότη, που μπορεί να προβαίνει προσχηματικά σε τέτοιου είδους επιχειρηματικά μέτρα, επικαλούμενος ακόμα και προστατευτικά για τους εργαζόμενους νομοθετήματα, όπως ακριβώς είναι το Π.Δ. 178/2002».
του Τάσου Γιαννόπουλου
** Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν κατορθώσαμε να επικοινωνήσουμε με το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας για να θέσουμε ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τις καταγγελίες των εργαζομένων