ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ: ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ / ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ

Ιδιαίτερα σημαντική και ελπιδοφόρα είναι η σημερινή ημέρα, για τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς σε αίτηση χορήγησης προσωρινής διαταγής για επανα-πρόσληψη που υπέβαλλαν ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου των Αθηνών, ο δικαστής που έκρινε την αίτηση, απεφάνθη θετικά και υπέρ της επανα-πρόσληψής τους. 

Μάλιστα πρόκειται για τους πρώτους «θετικούς» καρπούς της  πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που ανοίγει τον δρόμο για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων. 

Πρόκειται για το γνωστό θέμα στο πανελλήνιο των απολυμένων συμβασιούχων καθαριστριών, οι οποίες ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου και Υπουργείου Οικονομικών, δυστυχώς εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με αποτέλεσμα κάθε φορά να «ελεημονούν» για πολιτική παρέμβαση που θα διατάξει την ανανέωση της σύμβασής τους. 

Η παρέμβαση δε αυτή, άλλες φορές δεν γίνεται και άλλες φορές γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, γεγονός που οδηγεί εκατοντάδες καθαρίστριες και καθαριστές στην ανεργία. Άπαντες γνωρίζουν πως οι ανάγκες καθαριότητας του Υπουργείου Οικονομικών είναι αν μη τι άλλο μόνιμες και διαρκείς, έτσι ώστε να μην δικαιολογείται, το εργασιακό καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι καθαρίστριες και καθαριστές βρίσκονται εδώ και χρόνια υπό καθεστώς «ομηρίας» της ατολμίας και της αδράνειας των κυβερνήσεων να ρυθμίσουν το εν λόγω ζήτημα, διατάσσοντας την μονιμοποίηση τους. Παρ’ όλα αυτά προσφέρουν με ζήλο και ευσυνειδησία τις υπηρεσίες τους φροντίζοντας για την δημόσια υγιεινή των χώρων που οι πολίτες καθημερινά επισκέπτονται. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως σε ερώτηση του Προέδρου των Πρωτοδικών που δίκασε την συγκεκριμένη υπόθεση, κατά την χθεσινή δικάσιμο  «αν καλύπτονται τώρα οι ανάγκες καθαριότητας του Υπουργείου Οικονομικών και αν υπάρχει κάποια προκήρυξη εν εξελίξει» το Ελληνικό Δημόσιο δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις, ούτε προσκόμισε σχετικά αποδεικτικά έγγραφα. 

Από αύριο, οι καθαρίστριες που δικαιώθηκε η αίτησή τους θα επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Υπουργείο Οικονομικών μέχρι την τελική και οριστική τους δικαίωση. Η μόνη δίκαιη λύση, που θα βγάλει από το καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας τις εργαζόμενες, αλλά και που θα δώσει μια αξιόπιστη λύση καθαριότητας στις Υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου και του Υπουργείου Οικονομικών είναι η μονιμοποίησή τους!