Κορονοϊός και έκτακτες εργασιακές (από)ρυθμίσεις

www.eleftheriaonline.gr
(άρθρο της Ήλιας Αλευρά συνεργάτιδας της Δικηγορικής Εταιρείας ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΠ. ΠΕΡΠΑΤΑΡΗ κ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ στο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online – www.eleftheriaonline.gr)

Τις τελευταίες εβδομάδες, και ήδη πριν από την κήρυξη του κορονοϊού ως πανδημίας, θεσπίζεται σωρεία μέτρων με στόχο τη μείωση του κινδύνου της εξάπλωσης του ιού, αλλά και τη στήριξη των εργαζομένων των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις αρνητικές επιπτώσεις του κορονοϊού.

Στο σημείο αυτό, λοιπόν, δεν θα ήταν ατυχές να γίνει λόγος για το νέο δίκαιο «της ανάγκης» το οποίο έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές, μεταξύ άλλων, και στις εργασιακές σχέσεις. Καθώς, τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι πολυάριθμα, θα αναφερθώ σε τρεις κρίσιμες ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα:

α) Δυνατότητα απασχόλησης των εργαζομένων κατ’ ελάχιστο δύο εβδομάδες τον μήνα:   
Ο αρνητικός αντίκτυπος του φαινομένου του κορονοϊού φάνηκε αμά τη εμφανίσει του στην ελληνική αγορά, με τις ελληνικές επιχειρήσεις να προσπαθούν, λόγω της πτώσης του τζίρου τους, να περιορίσουν το εργοδοτικό κόστος.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20ης Μαρτίου (ΦΕΚ 68/τ. Α/20.3.2020), προβλέφθηκε η δυνατότητα του εργοδότη ν’ απασχολεί τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων δύο εβδομάδες τον μήνα. Ωστόσο, ήδη με τον Ν. 3846/2010, ο εργοδότης είχε τη δυνατότητα να επιβάλλει μονομερώς το σύστημα της εκ περιτροπής εργασίας (δλδ απασχόληση κατά λιγότερες ημέρες την εβδομάδα ή κατά λιγότερες εβδομάδες το μήνα ή κατά λιγότερους μήνες το έτος ή και συνδυασμός αυτών κατά πλήρες ημερήσιο ωράριο εργασίας), αντί καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, εφόσον περιοριστούν οι δραστηριότητες του. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβολή του συστήματος αυτού, το οποίο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους εννέα (9) μήνες στο ίδιο ημερολογιακό έτος, είναι η προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση με τους εργαζομένους ή τους νομίμους εκπροσώπους τους.

Στην ουσία, λοιπόν, η ως άνω ΠΝΠ αφαίρεσε την προϋπόθεση της ενημέρωσης όλων των εργαζομένων και της διαβούλευσης, η οποία είναι θεμελιώδης. Τούτο δε, καθώς ο σκοπός της ενημέρωσης και διαβούλευσης δεν είναι απλά να ενημερωθούν μόνο όσοι πρόκειται να επηρεασθούν άμεσα από το μέτρο, αλλά να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση και εξέλιξη της επιχείρησης στην οποία εργάζονται και τους λόγους που αναγκάζουν τον εργοδότη να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες. Θα μπορούσε ενδεχομένως να πει κανείς, ότι η αφαίρεση της προϋπόθεσης της διαβούλευσης επιβλήθηκε για την αποφυγή του συγχρωτισμού και τη μείωση του κινδύνου της εξάπλωσης του ιού. Αξίζει, λοιπόν, να δούμε, αν πρόκειται για μία ρύθμιση στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων ή για μία διάταξη που θα μείνει στο εργατικό δίκαιο.

β) Αναστολή συμβάσεων εργασίας και ταυτόχρονη τηλεργασία:
Με το άρθρο 11 της ως άνω ΠΝΠ προβλέφθηκε η δυνατότητα για επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του κορονοϊού, να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους για 45 συνεχόμενες ημέρες, όπως εξειδίκευσε η υπ’ αριθμ. 12998/232 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1078/τ.Β/28.3.2020). Οι δε συγκεκριμένοι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800€, μαζί με τους εργαζομένους σε επιχειρήσεις που απαγορεύτηκε η λειτουργία τους με απόφαση δημόσιας αρχής.

Παράλληλα, για τους εργαζομένους που τελούν σε αναστολή της σύμβασής τους εργασίας, προβλέφθηκε η δυνατότητα των επιχειρήσεων να συμφωνήσουν μαζί τους την παροχή εργασίας με τηλεργασία, μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης. Με μεταγενέστερη δε εγκύκλιο διευκρινίστηκε, ότι η κατ’ εξαίρεση παροχή εργασίας με τηλεργασία, μπορεί να τύχει εφαρμογής μόνο σε ποσοστό 10%, κατ’ ανώτατο όριο, επί των εργαζομένων της επιχείρησης των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή.

Παρατηρεί κανείς, λοιπόν, ότι οι ρυθμίσεις αυτές δεν καθιστούν ανέφικτο το σενάριο για μία επιχείρηση που έχει αναστείλει τη σύμβαση εργασίας ενός εργαζομένου, να τον «εξαναγκάσει» σε εργασία εξ αποστάσεως και μάλιστα χωρίς να καταβάλλει την ανάλογη αμοιβή. Κρίσιμο είναι, εν προκειμένω, το ζήτημα, αν το υπάρχον σύστημα μπορεί να ελέγξει και μάλιστα επαρκώς την τυχόν πραγματοποίηση τηλεργασίας, σε περίπτωση που αυτή δεν δηλωθεί από τον εργοδότη.  Θα πρέπει, με άλλα λόγια, να διασφαλιστεί ότι δεν υφίστανται περιθώρια, ώστε να μιλάμε για μια νέα μορφή «αδήλωτης» εργασίας, όπου εργαζόμενοι των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας, θα υποχρεώνονται σε τηλεργασία, χωρίς μάλιστα να εξασφαλίζεται η καταβολή της ανάλογης αμοιβής για την παροχή της εργασίας τους.

Καθώς η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800€ καταβάλλεται στους δικαιούχους ως αντιστάθμισμα της απώλειας του μισθού τους και μόνο, θα πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις δεν θα εκμεταλλευτούν την περίσταση, απαιτώντας από εργαζομένους των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας να παρέχουν εργασία, για την οποία δεν θα αμειφθούν.

γ) Ακυρότητα καταγγελίας σύμβασης εργασίας:
Σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων, η ύπαρξη σοβαρών οικονομικοτεχνικών παραγόντων συνιστά λόγο που δύναται να δικαιολογήσει την απόλυση εργαζομένου. Με την ΠΝΠ της 20ης Μαρτίου -έχοντας ήδη, κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του Μαρτίου του τρέχοντος έτους, σημειωθεί 41.000 απολύσεις- προβλέφθηκε ότι από 18/3/2020 είναι άκυρες όσες καταγγελίες συμβάσεων εργασίας γίνουν από επιχειρήσεις-εργοδότες που τελούν σε αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, και για όσο χρόνο διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Παράλληλα, για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του ως άνω αναφερόμενου μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, απαγορεύτηκε να προβαίνουν σε απολύσεις κι εφόσον προβούν σε αυτές, οι τελευταίες θα είναι άκυρες. Επιπρόσθετα, υποχρεούνται για χρονικό διάστημα, ίσο με εκείνο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας.

Διαπιστώνεται, λοιπόν, ότι ζητούμενο είναι η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας εν μέσω της πανδημίας. Ωστόσο, το βλέμμα μας θα πρέπει να είναι στραμμένο στο μέλλον, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο, ότι οι αρνητικές συνέπειες λόγω του κορονοϊού στις επιχειρήσεις και στην αγορά εν γένει, δεν θα αποκατασταθούν άμεσα. Συνεπώς, η προστασία των θέσεων εργασίας επιβάλλεται να διασφαλιστεί για μεγαλύτερο διάστημα από εκείνο που θα ισχύουν τα έκτακτα μέτρα. Διαφορετικά, θα μιλάμε απλώς για μικρή παράταση της εργασιακής σχέσης και όχι διαφύλαξή της.

Αναμφίβολα, οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε απαιτούν τη λήψη μέτρων, ικανών ν’ απορροφήσουν τους οικονομικούς και κοινωνικούς κλυδωνισμούς που προκαλεί η κρίση αυτή. Καμία περίσταση, όμως, δεν δικαιολογεί την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με το πρόσχημα της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, οι οποίες αναμφίβολα πλήττονται σοβαρά σήμερα. Θα πρέπει να βρεθούν λύσεις με γνώμονα το συμφέρον όλης της κοινωνίας, εργαζομένων και επιχειρήσεων.


Ήλια Αλευρά 
Δικηγόρος 
ΜΔΕ Εργατικού δικαίου 
iliaalevra@hotmail.com

Τηλεργασία: Μόνο το 10% των εργαζομένων σε αναστολή, μπορεί να εργάζεται εξ αποστάσεως

www.insider.gr
Δηλώσεις Δημήτρη Περπατάρη σε άρθρο της Αγγελικής Μαρίνου στο insider.gr 

Μόνο το 10% των εργαζομένων που μπαίνουν σε αναστολή από μια επιχείρηση, μπορούν να τηλεργάζονται με αμοιβή, για πρόσκαιρες ανάγκες. Τι προβλέπει νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

«Φρένο» στο πλήθος των εργαζομένων που μπορούν να μπαίνουν σε αναστολή αλλά να τηλεργάζονται ταυτόχρονα, βάζει το υπουργείο Εργασίας.

Με νέα διευκρινιστική εγκύκλιό του, το υπουργείο έρχεται να επισημάνει πως μόνο ένας στους δέκα, δηλαδή το 10% των εργαζομένων που μπαίνουν σε αναστολή από μια επιχείρηση, μπορούν να τηλεργάζονται με αμοιβή για «πρόσκαιρες ανάγκες».

«Δυστυχώς, οι νέες ρυθμίσεις, οι οποίες ως στόχο έχουν να στηρίξουν τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις αρνητικές επιπτώσεις του κορονοϊού, αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αφήνουν περιθώρια εργασιακής αυθαιρεσίας και εκμετάλλευσης », επισημαίνει ο Δημήτρης Περπατάρης, δικηγόρος εργατικού δικαίου.

«Υφίσταται ο κίνδυνος να μιλάμε για νέα μορφή «αδήλωτης» εργασίας, όπου εργαζόμενοι των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας, θα υποχρεώνονται σε τηλεργασία, χωρίς όμως να εξασφαλίζεται η καταβολή της ανάλογης αμοιβής για την παροχή εργασίας, καθώς η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ καταβάλλεται στους δικαιούχους ως αντιστάθμισμα της απώλειας του μισθού τους και μόνο», αναφέρει.


Τι προβλέπει η νέα εγκύκλιος

Ξεκινούν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις 1,7 εκατ. μισθωτών για το επίδομα των 800 ευρώ

www.insider.gr
Δηλώσεις Δημήτρη Περπατάρη σε άρθρο της Αγγελικής Μαρίνου στο insider.gr

Πρόκειται για εργαζόμενους για τους οποίους ανεστάλη η σύμβαση εργασίας τους, καθώς και για εκείνους που απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από την 1η μέχρι τις 20 Μαρτίου.
Δ. Περπατάρης: Υπάρχουν περιθώρια εργασιακής αυθαιρεσίας
Περίπου 1,7 εκ. εργαζόμενοι θα υποβάλλουν από σήμερα υπεύθυνες δηλώσεις στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για 45 ημέρες.

Πρόκειται για εργαζόμενους για τους οποίους ανεστάλη η σύμβαση εργασίας τους, καθώς και εργαζόμενους που απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από την 1η μέχρι τις 20 Μαρτίου.

Αφού δηλωθεί από τους εργοδότες στην ΕΡΓΑΝΗ η αναστολή της σύμβασής τους, πρέπει να υποβάλλουν την δική τους υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους. Σήμερα ξεκινούν οι εργαζόμενοι που το ΑΦΜ τους λήγει σε 1.

Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Πιο συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι πρέπει να αναγράψουν στην δήλωση:

- τους κλειδάριθμους τους TAXISNET
- τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στην ΕΡΓΑΝΗ
- τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικoύ λογαριασμού (ΙΒΑΝ)
- αν μισθώνουν κύρια κατοικία, τα στοιχεία του εκμισθωτή και του σπιτιού που νοικιάζουν προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης του 40%. (Την έκπτωση δικαιούνται μόνο οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή).

Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πραγματοποιείται ως εξής :
Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1
Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2
Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3
Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4
Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5
Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6
Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7
Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8
Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9
Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης για όσους έχουν αναστολή της σύμβασης εργασίας τους με εντολή δημόσιας Αρχής λήγει στις 10 Απριλίου (δύναται να παραταθεί).

Αναστολή σύμβασης με βάση ΚΑΔ

Οι εργαζόμενοι που έχουν αναστολή της σύμβασης εργασίας τους με βάση τους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία σε Επιχειρήσεις – Εργοδότες» για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr).

Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης μπορεί να γίνει από την 1/4/2020 μέχρι και τις 30/4/2020

Περπατάρης: Υπάρχουν περιθώρια εργασιακής αυθαιρεσίας 

«Δυστυχώς, οι νέες ρυθμίσεις, οι οποίες ως στόχο έχουν να στηρίξουν τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις αρνητικές επιπτώσεις του κορονοϊού, αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αφήνουν περιθώρια εργασιακής αυθαιρεσίας και εκμετάλλευσης», αναφέρει στο insider.gr ο δικηγόρος εργατικού δικαίου Δημήτρης Περπατάρης.

«Ειδικότερα, η ρύθμιση της υπ’ αριθμ. 12998/232 Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει την ταυτόχρονη εφαρμογή της αναστολής της σύμβασης εργασίας με την τηλεργασία για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης, δεν καθιστά ανέφικτο το σενάριο για μία επιχείρηση που έχει αναστείλει τη σύμβαση εργασίας ενός εργαζομένου να τον «εξαναγκάσει» σε εργασία εξ αποστάσεως και μάλιστα χωρίς να καταβάλλει την ανάλογη αμοιβή», τονίζει.

Σύμφωνα με τον εργατολόγο, κρίσιμα ερωτήματα, εν προκειμένω, είναι :
α) το πώς ορίζονται οι πρόσκαιρες ανάγκες, πώς αυτές εξυπηρετούνται και εντός ποιου χρονικού διαστήματος δύναται να καλυφθούν και

β) αν το υπάρχον σύστημα μπορεί να ελέγξει και μάλιστα επαρκώς την τυχόν πραγματοποίηση τηλεργασίας, σε περίπτωση που αυτή δεν δηλωθεί από τον εργοδότη κι ως εκ τούτου να ελεγχθεί ότι παρασχέθηκε μη αμειβόμενη τηλεργασία.

«Με λίγα λόγια, κατά τη γνώμη μας υφίσταται ο κίνδυνος να μιλάμε για νέα μορφή «αδήλωτης» εργασίας, όπου εργαζόμενοι των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας, θα υποχρεώνονται σε τηλεργασία, χωρίς όμως να εξασφαλίζεται η καταβολή της ανάλογης αμοιβής για την παροχή εργασίας, καθώς η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ καταβάλλεται στους δικαιούχους ως αντιστάθμισμα της απώλειας του μισθού τους και μόνο», επισημαίνει ο κ. Περπατάρης.
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΕΝΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΓΝΗΣΙΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ
ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ
ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΤΑ ΤΟΥ
ΑΛΛΑ ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ!

Η εκ περιτροπής εργασία πριν και μετά τον κορονοϊό

www.efsyn.gr
άρθρο του Δημήτρη Περπατάρη στην Εφημερίδα των Συντακτών


Με αφορμή το εξαιρετικά διαφωτιστικό, απόλυτα ειλικρινές και με κοινωνικοπολιτική κριτική διάθεση αφιέρωμά σας «Oδηγός επιβίωσης για 1.000.000 εργαζομένους» στην έκδοση Σαββατοκύριακου της «Εφημερίδας των Συντακτών» και στο σχετικό ερωτηματολόγιο σελ. 20,21 και 22 «Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την αναστολή συμβάσεων, την εκ περιτροπής απασχόλησης, την ειδική αποζημίωση, τις απολύσεις και το δώρο Πάσχα» επιτρέψτε μου τη μόνη διόρθωση (ερώτηση υπ’ αριθ. 30) για το σύστημα της εκ περιτροπής απασχόλησης του ισχύοντος Ν. 3846/2010, δηλαδή την εκ περιτροπής απασχόληση όπως την γνωρίζουμε στο Εργατικό Δίκαιο και ισχύει και μέχρι σήμερα πριν προστεθεί (προσοχή, όχι αντικατασταθεί) από την νέα εκδοχή της κορονοϊκής (ας ελπίσουμε και μόνο) περιόδου.

Δυστυχώς το σύστημα αυτό της εκ περιτροπής εργασίας, το οποίο μάλιστα έσπευσαν να το εφαρμόσουν ανυπόμονα σειρά επιχειρήσεων, μη περιμένοντας τα νέα «έκτακτα» εργασιακά μέτρα των ΠΝΠ (αλήθεια την εποχή του ιού έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οι μόνες δύο μορφές νομοθέτησης είναι η ΠΝΠ και η Υπουργική Απόφαση; Και οι δύο δεν περνάνε κατ' αρχήν από την Βουλή των Ελλήνων αλλά μόνο από την Ελληνική Δημοκρατία / Κυβέρνηση. Άλλος ένας θεσμικός νεοτερισμός, για τον οποίο ουδείς μέχρι σήμερα Συνταγματολόγος / Δημοσιολόγος, καθόσον γνωρίζω, δεν έχει πάρει δημόσια θέση) εξακολουθεί να ισχύει παράλληλα με το σύστημα του άρθρου 9 της ΠΝΠ. Το οποίο θα αφορά - κατά περιορισμό μετά την πάνδημη κριτική που συνάντησε σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το πολεμικό μέτωπο των εργασιακών σχέσεων της εποχής του κορονοϊού- μόνο τις επιχειρήσεις με σημαντική μείωση δραστηριότητας (δείτε μάχη των ΚΑΔ).

Συμβασιούχοι: Πώς επηρεάζονται όσοι εργάζονται με προσωρινές διαταγές

www.aftodioikisi.gr
«Η υπηρεσιακή κάλυψη των εργαζομένων (σ.σ. παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές) πρέπει να γίνει με μέριμνα των Διοικητικών και Νομικών Υπηρεσιών των Φορέων απασχόλησης των συμβασιούχων εργαζομένων»: Αυτό απαντάει μέσω της aftodioikisi.gr στις εκατοντάδες ερωτήσεις αναγνωστών της ιστοσελίδας, ο εργατολόγος -συνεργάτης της ιστοσελίδας, Δημήτρης Περπατάρης.

Εξηγεί, δε, ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να προσκομίσουν το σχετικό έγγραφο για την αυτεπάγγελτη παράταση που, όπως προβλέπει η σχετική ΚΥΑ των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Δικαιοσύνης, δίνεται με απόφαση του Προέδρου Υπηρεσίας, καθώς «οι γραμματείες των Δικαστηρίων δεν χορηγούν τις μέρες αυτές επικυρωμένα αντίγραφα των δικογράφων ασφαλιστικών μέτρων, οι δε Δικαστικοί Επιμελητές βρίσκονται σε αποχή από τις 17 – 27 Μαρτίου».

Άρα, σύμφωνα με τον κ. Περπατάρη, την σχετική πρωτοβουλία για την, αυτονόητη, συνέχιση της εργασίας των συγκεκριμένων υπαλλήλων θα πρέπει να την λάβουν τα τμήματα προσωπικού και οι νομικές υπηρεσίες των φορέων τους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΕΡΠΑΤΑΡΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ – ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟ


ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΧΟΡΗΓΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΚΑΙ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ (16-27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020)

Στο πλαίσιο λήψεως μέτρων για τον έλεγχο διάδοσης του επιδημικού ιού COVID-19, δημοσιεύθηκε την Κυριακή 15-3-2020 η με αριθμό 18176/15-3-2020 (ΥΑ Δ1α/ ΓΠ.Οικ. 18176) κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Δικαιοσύνης με θέμα την «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών όλης της Επικράτειας και της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, για το χρονικό διάστημα από 16-3-2020 έως 27-3-2020». Με την ως άνω Απόφαση ρυθμίζονται λεπτομερώς τα ζητήματα της λειτουργίας των Δικαστηρίων, και ειδικότερα δυνάμει του άρθρου 3 παρ. 2β) εδάφιο β’ προβλέπεται ότι οι προσωρινές διαταγές που είχαν χορηγηθεί έως και την συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων παρατείνονται αυτεπαγγέλτως με απόφαση του Προέδρου Υπηρεσίας και οι υποθέσεις θα συζητηθούν κατόπιν οίκοθεν προσδιορισμού κατά την νέα μετ’ αναβολή δικάσιμο.

Επειδή δε λόγω της πανδημίας δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός της μετ’ αναβολή συζήτησης καθόσον δεν είναι οριστικά γνωστός ο χρόνος επαναλειτουργίας των Δικαστηρίων , το ορθότερο και ευμενέστερο για τους εργαζόμενους (αιτούντες) μέτρο είναι να διατηρηθεί η προσωρινή διαταγή μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αίτησής τους (διαδικασίας Ασφαλιστικών Μέτρων), έτσι ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη απασχόλησή τους και να μην κινδυνεύει για λόγους ανεξάρτητους από τη Δικαιοσύνη η εργασία και η μισθοδότησή τους.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι οι γραμματείες των Δικαστηρίων δεν χορηγούν τις μέρες αυτές επικυρωμένα αντίγραφα των δικογράφων ασφαλιστικών μέτρων, οι δε Δικαστικοί Επιμελητές βρίσκονται σε αποχή από τις 17 – 27 Μαρτίου επομένως η υπηρεσιακή κάλυψη των εργαζομένων πρέπει να γίνει με μέριμνα των Διοικητικών και Νομικών Υπηρεσιών των Φορέων απασχόλησης των συμβασιούχων εργαζομένων.

Σχετικά με τις συμβάσεις που λήγουν στα hotspots...

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας σχετικά με τις συμβάσεις που λήγουν στα hotspots

Ερώτηση του Δημήτρη Περπατάτη για τις συμβάσεις που λήγουν και στα hotspot όπου αρμόδιο για τους εργαζόμενους είναι το Υπουργείο Εργασίας.

Η απάντηση του Υπουργού Εργασίας ήταν ότι αυτές θα ανανεωθούν.

(από την εκπομπή "Τώρα Ό,τι Συμβαίνει" με την Φαίη Μαυραγάνη στο OPEN TV)