ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥΣ ΣτΕ (ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΣΗ ΠΡΟΔΡΟΥ ΤΟΥ) ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

(από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ)
Την αναστολή εκτέλεσης της κοινής υπουργικής απόφασης για την δημόσια ραδιοτηλεόραση αποφάσισε λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ της Δευτέρας το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ουσιαστικά, με την απόφασή του, το ΣτΕ διατάσσει την άμεση επανέναρξη μετάδοσης των εκπομπών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης μέχρι τη δημιουργία του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ περί την ΕΡΤ, παρείχε μάλιστα ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Κωνσταντίνος Μενουδάκος αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με αυτές, η ΕΡΤ στο σύνολό της (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3, ραδιόφωνο κ.λπ.) θα λειτουργήσει ως έχει και θα ορισθεί διαχειριστής, ο οποίος θα φέρει τις αρμοδιότητες, που είχε η παλαιά διοίκηση της επιχείρησης.

Ο διαχειριστής μπορεί κατά την κρίση του και τις ανάγκες, που θα υπάρξουν, να διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό ή να το απολύσει όλο, ή εν μέρει.

Επιπλέον, πρέπει να συσταθεί δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον (δηλαδή, δεν μπορεί να είναι ιδιωτική εταιρεία) όπως προβλέπει η από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.

Όπως έγινε εξάλλου γνωστό, εκ μέρους του Δημοσίου δεν αναμένεται κατάθεση αίτησης αναστολής της προσωρινής διαταγής του προέδρου του ΣτΕ.

Η αναστολή αφορά αποκλειστικά στο μέρος της κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπει ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία των ιστοτόπων της ΕΡΤ ΑΕ και ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ ΑΕ παραμένουν ανενεργές.

Επιπλέον, το ΣτΕ διατάσσει τη λήψη από τους συναρμόδιους υπουργούς των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία των ιστότοπων από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα εως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα όπου θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπεται από την παρ. 2 του αρθρου 1 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Τι προηγήθηκε στην συνακρόαση

Η συνακρόαση των νομικών εκπροσώπων της ΠΟΣΠΕΡΤ, του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνο Μενουδάκο και τον Σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο Κουσούλη διήρκεσε δύο ώρες.

Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί να προσβληθεί η επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση και πως δεν μπορεί ο Κ. Μενουδάκος να εκδώσει προσωρινή διαταγή για το θέμα αυτό.

Ακόμη, υποστήριξαν ότι λόγοι κακοδιαχείρισης της ΕΡΤ επέβαλαν το κλείσιμό της.

Από την πλευρά των εκπροσώπων της ΠΟΣΠΕΡΤ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ της ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΕΡΠΑΤΑΡΗ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΟΚΑΤΛΙΔΗ προσκομίσθηκαν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ απειλούνται προβλήματα εθνικής άμυνας και ασφάλειας, ενώ επικαλέσθηκαν οικονομική ζημιά του Δημοσίου από τη μη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει η ΠΟΣΠΕΡΤ, ζητώντας να ακυρωθεί και να ανασταλεί η επίμαχη απόφαση για κατάργηση της ΕΡΤ, όπως και να εκδοθεί προσωρινή διαταγή από τον πρόεδρο με την οποία προσωρινά να αναστέλλει την εν λόγω απόφαση μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί του αιτήματος αναστολής της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Η προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) της ΠΟΣΠΕΡΤ κατατέθηκε στις 12 Ιουνίου 2013 στο ΣτΕ και προσδιορίστηκε από τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο Σωτ. Ρίζο για να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κ. Κουσούλη.