Τέλος οι προσωρινές διαταγές για επιστροφή στην εργασία

Κατάργηση της επιστροφής στην εργασία μέσω των προσωρινών διαταγών που εκδίδουν τα δικαστήρια προβλέπει διάταξη την οποία προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκαλώντας ενδοκυβερνητικές (και ενδο-δημαρικές) τριβές. Μάλιστα, κύκλοι του υπουργού Δικαιοσύνης διεμήνυαν χθες το βράδυ ότι ο Αντώνης Ρουπακιώτης δεν προτίθεται να συνυπογράψει τη σχετική ρύθμιση.

Ο ΣΤΟΧΟΣ. Με την επίμαχη διάταξη το υπουργείο επιχειρεί να βάλει στο στόχαστρο κυρίως εργαζομένους στο Δημόσιο, οι οποίοι έχουν κερδίσει προσωρινές διαταγές αλλά ακόμη δεν έχει εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Οι υπάλληλοι αυτοί θα τεθούν εκτός με την έναρξη ισχύος της νέας ρύθμισης, σε αντίθεση με όσους έχουν στα χέρια τους προσωρινές διαταγές που εκδόθηκαν μετά τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

Ωστόσο η διάταξη αυτή φαίνεται να συμπαρασύρει και πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα πριν από τρεις εβδομάδες και παρέχει αυξημένη δικαστική προστασία στους εργαζομένους υπέρ των οποίων έχει εκδοθεί προσωρινή διαταγή ακόμη και πριν από τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης έλεγαν για τον λόγο αυτόν ότι η επίμαχη ρύθμιση αιφνιδίασε τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό Αντώνη Ρουπακιώτη. Από το περιβάλλον του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη ανέφεραν ότι η διάταξη προωθείται προκειμένου να δοθεί τέλος σε φαινόμενα συνεχών αναβολών που πετυχαίνουν οι υπάλληλοι, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εκδίκαση της κύριας αγωγής και να παραμένουν επί μακρόν στις υπηρεσίες τους.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, ορίζεται επίσης ότι στο εξής μέσα σε έξι μήνες από την ημερομηνία συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων πρέπει να ορίζεται η ημερομηνία συζήτησης της κύριας αγωγής. Προθεσμία, όμως, η οποία σύμφωνα με νομικούς κύκλους δεν μπορεί να επιτευχθεί λόγω των αργών ρυθμών απονομής της δικαιοσύνης.

Στελέχη πάντως της ΑΔΕΔΥ σχολίαζαν ότι η προωθούμενη ρύθμιση συνδέεται με τον αριθμό των απολύσεων, που πρέπει να καλυφθεί βάσει της δέσμευσης έναντι της τρόικας. Υποστήριζαν όμως ότι πρόκειται για ρύθμιση αντίθετη προς το Σύνταγμα καθώς ουσιαστικά ακυρώνει με νόμο δικαστικές αποφάσεις. Τα ίδια στελέχη παραδέχονταν ωστόσο ότι υπάρχουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που μένουν στις υπηρεσίες επί σειρά ετών με προσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα. Ενδεικτικό είναι ότι από τους 300 εργαζομένους στον ΟΠΑΔ οι 90 απασχολούνται με τέτοιες αποφάσεις, ενώ ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν σε φορείς όπως το υπουργείο Πολιτισμού ή το ΙΚΑ.

Εντονη υπήρξε η αντίδραση και της Ενωσης Ελλήνων Εργατολόγων, οι οποίοι με τρισέλιδη ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν «πραξικοπηματικό το νομοσχέδιο».

Από το πραξικοπηματικό αυτό νομοσχέδιο επισημαίνουμε την εξής διάταξη :

«Από την έναρξη ισχύος της παρούσας παύουν να ισχύουν για το μέλλον αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ήδη εκδοθεί και ρυθμίζουν προσωρινά διαρκείς έννομες σχέσεις, εκτός αν έχει ήδη συζητηθεί η κύρια αγωγή στο πλαίσιο της οποία εκδόθηκε η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων και αναμένεται η έκδοση αποφάσεως» (παρ. 4 άρθρου 692 ΚΠολΔ).

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι ο ίδιος ο νομοθέτης, παρά τη ρητή Συνταγματικά κατοχυρωμένη δικαστική προστασία του πολίτη και παρά τα όσα έχουν επανειλημμένως κριθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την προσωρινή δικαστική προστασία του πολίτη, οδηγεί στην έξοδο καταργώντας με νόμο τις δικαστικές αποφάσεις δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, για τους οποίους η δικαιοσύνη ήδη έχει αποφασίσει ότι έχουν αποτελέσει θύματα της καταχρηστικής συμπεριφοράς του εργοδότη τους (στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα). 

πηγή: εφημ. ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ