Αρειος Πάγος: «Η απόπειρα αυτοκτονίας λόγω πιέσεων του εργοδότη θεωρείται εργατικό ατύχημα»


Δικαίωσε μετά από πέντε χρόνια 50χρονη εργάτρια


Η απόπειρα αυτοκτονίας αποτελεί εργατικό ατύχημα εφόσον είναι αποτέλεσμα συνεχούς πίεσης του εργοδότη για πρόσθετη εργασία, έκρινε ο Άρειος Πάγος, ο οποίος επιδίκασε αποζημίωση 60.000 ευρώ σε εργαζόμενη, και επιπλέον ακύρωσε την απόλυσή της.

Ο Άρειος Πάγος εξέτασε την περίπτωση 50χρονης εργάτριας, η οποία αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει έπειτα από τις πιέσεις των εργοδοτών της να αναλάβει ως πρόσθετη εργασία τα καθήκοντα καθαρίστριας.

Ειδικότερα, η εργαζόμενη προσλήφθηκε το 1993 σε επιχείρηση αλλαντοποιίας στη Βόρεια Ελλάδα. Τον Απρίλιο του 2008, της ζητήθηκε να αναλάβει τον καθαρισμό των χώρων μιας άλλης επιχείρησης του ιδίου ομίλου, μέχρι να προσληφθεί καθαρίστρια.

Η εργαζομένη αρνήθηκε την παράλληλη απασχόληση, ωστόσο οι εργοδότες συνέχισαν να την πιέζουν, την εξύβρισαν και την απείλησαν με απόλυση.

Έπειτα από μια επεισοδιακή συνάντησή της με το νομικό εκπρόσωπο της επιχείρησης, η εργαζομένη πήγε στην κουζίνα, πήρε ένα μαχαίρι και έκοψε τις φλέβες στο αριστερό της χέρι. Μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο νοσοκομείο, και έλαβε δίμηνη αναρρωτική άδεια.

Τρεις μήνες μετά την επιστροφή της στην εταιρεία τον Αύγουστο του 2008, οι εργοδότες κατήγγειλαν την εργασιακή της σύμβαση.

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε εφετειακή απόφαση, η οποία είχε δεχθεί ότι οι συνθήκες εργασίας ήταν εκτάκτως δυσχερείς και ασυνήθιστες και είχαν προκαλέσει υπέρμετρη καταπόνηση του οργανισμού αυτής.

Τόσο το Εφετείο όσο και ο Άρειος Πάγος έκριναν ότι το ατύχημα, ανεξάρτητα αν οφειλόταν σε εκούσια πράξη της εργαζόμενης ή όχι, αποτελεί εργατικό ατύχημα.

Το δικαστήριο όχι μόνο επιδίκασε αποζημίωση, αλλά επιπλέον έκρινε καταχρηστική και άκυρη την απόλυση της εργαζόμενης. καθώς έγινε από λόγους εκδίκησης.