Ο ρυθμός των ανέργων οδεύει στο εκατομμύριο

Άρθρο του Δικηγόρου Εργατολόγου 
Δημήτρη Περπατάρη στο
ειδησεογραφικό portal newsbomb.gr


Δυστυχώς τα πράγματα στον τομέα της ανεργίας είναι «μαύρα» και γίνονται συνεχώς χειρότερα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ οι άνεργοι έχουν αυξηθεί κατά 130.000 από πέρυσι τον Ιούλιο. Αναφερόμαστε φυσικά στους εγγεγραμμένους, γιατί υπάρχουν και περίπου 78.000 οι οποίοι δεν έχουν καταγραφεί. Τα στοιχεία είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά καθώς η καταγραφή έγινε μήνα που ο τουρισμός είναι σε άνθηση και υπάρχουν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Η τουριστική περίοδος λειτουργεί σαν «αμορτισέρ» απορροφώντας έστω και εποχιακά ανέργους. Δυστυχώς ο ρυθμός για πρώτη φορά οδεύει προς το εκατομμύριο. Επίσης ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η ανεργία είναι ιδιαιτέρως αυξημένη στις γυναίκες, καθώς αγγίζει πλέον το 58,8%, ενώ στους άνδρες είναι στο 41%. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι παρουσιάζεται απώλεια εργασίας σε ηλικίες από 30 έως 54 ετών. Εργαζομένων δηλαδή με προϋπηρεσία, που δικαιούνται επιδόματα για παιδιά και ουσιαστικά «κοστίζουν» στους εργοδότες. Αυτή η ομάδα ανέργων πλέον τείνει να ξεπεράσει το 62% και δυστυχώς τα 2/3 των ανέργων ανήκουν σε αυτή την ομάδα. Αυτή είναι η χειρότερη μορφή ανεργίας η οποία μπορεί να επιφέρει και προβλήματα στην υγεία. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από τις 800.000 άνεργους, μόλις 205.000 παίρνουν επίδομα ανεργίας.

Άρα, δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Από την άλλη μεριά η διαρθρωτική ανεργία μεγαλώνει συνεχώς. Το πιο παραγωγικό κομμάτι του πληθυσμού μένει εκτός εργασίας. Αυτό συνεπάγεται ότι στις νέες συμβάσεις εργασίας, γίνονται ελαστικές συμβάσεις απασχόλησης. Δηλαδή με μειωμένο ωράριο, μειωμένες αποδοχές και με τη δυνατότητα στους εργοδότες να τους απολύσουν χωρίς αποζημίωση.

Σε αυτό το μεγάλο ποσοστό ανέργων προστίθενται και εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις μετατρέπονται σε εκ περιτροπής απασχόληση. Δηλαδή εργασία 2 ή 3 μέρες την εβδομάδα και ανάλογες μειωμένες αποδοχές. Η κατάσταση αυτή έχει ως επακόλουθο την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς οι εισφορές στα ταμεία δεν πληρώνονται. Άρα το ΙΚΑ που είναι και ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και σταδιακά παρουσιάζει σημαντικό πρόβλημα. Μαζικές απολύσεις παρουσιάζονται και στο δημόσιο τομέα, με τη μη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας. Άρα νέοι άνεργοι.

Πίσω από τους δείκτες υπάρχουν άνθρωποι και δυστυχώς από το κράτος δεν υπάρχει κανένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας.