Θετική απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου για Συμβασιούχους εργαζόμενους Stage στον ΟΕΚ

Με την υπ΄ αριθ. 2030/2011 Απόφασή του διαδικασίας Ασφαλιστικών Μέτρων το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε εννέα συμβασιούχους εργαζόμενους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας υποχρεώνοντας τον Οργανισμό να αποδέχεται τις υπηρεσίες τους και να τους καταβάλλει τις αντίστοιχες αποδοχές τους. Πρόκειται για εργαζόμενους που απασχολήθηκαν με αλληλοδιαδοχικές συμβάσεις stage στον ΟΕΚ για τους οποίους έγινε δεκτό ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Οργανισμού και ότι ο αληθής εργοδότης τους ήταν ο ΟΕΚ και όχι ο ΑΕΔ ο οποίος απλώς μεσολάβησε στη σύναψη των σχέσεων εργασίας.
O Πληρεξούσιος Δικηγόρος των εργαζομένων εργατολόγος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΠΑΤΑΡΗΣ δήλωσε με αφορμή τη δημοσίευση της Δικαστικής αυτής Απόφασης : Με τις Αποφάσεις τους αυτές και μάλιστα την παραμονή της διάσκεψης της Ολομελείας του Αρείου Πάγου για το κρίσιμο εργασιακό, κοινωνικό νομικό και ζήτημα των συμβασιούχων κάθε νομικής και πραγματικής μορφής οι Έλληνες Δικαστές πείθουν ότι ο ανεξάρτητος δικαστικός έλεγχος μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό θεσμό προστασίας των εργαζομένων που αποτελούν αντικείμενο πολλαπλής και διαρκούς εκμετάλλευσης και τα πρώτα θύματα των ελαστικών μορφών απασχόλησης αλλά και των ομαδικών απολύσεων. Η ετυμηγορία αυτή αποκτά και ουσιαστική αλλά και συμβολική σημασία σε μία εποχή που κλονίζεται συθέμελα το προστατευτικό θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης των ατομικών και συλλογικών εργασιακών δικαιωμάτων.



Δικαίωση εργαζομένων στα stages από το Πρωτοδικείο!

Δικαιώνει με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων το Μονομελές  Πρωτοδικείο  Αθηνών τους συμβασιούχους  εργαζόμενους στo πρόγραμμα stage του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας! Η απόφαση υποχρεώνει τον Οργανισμό να αποδέχεται κανονικά τις υπηρεσίες τους και να καταβάλει τις αποδοχές τους.

Είχε προηγηθεί η προσωρινή διαταγή με το ίδιο περιεχόμενο από το Μονομελές  Πρωτοδικείο, ενώ απομένει η εκδίκαση σε λίγες εβδομάδες της κύριας αγωγής εννέα εργαζομένων, που με δικηγόρο τον εργατολόγο  κ. Περπατάρη προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Οι ίδιοι εργαζόμενοι πάντως καταγγέλλουν ότι από τον περασμένο Ιανουάριο που εκδόθηκε η προσωρινή διαταγή, ο ΟΕΚ δεν καταβάλλει τις αποδοχές τους, παρότι προσέρχονται κανονικά στις εργασίες τους.

Οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι των stage παραμένουν επίσης ανασφάλιστοι, ακόμα και στο… ΙΚΑ, όπου επίσης υπάρχει αντίστοιχο ζήτημα εφαρμογής των αποφάσεων της Δικαιοσύνης. Εκεί, παρά την απόφαση ασφαλιστικών μέτρων από τον περασμένο Δεκέμβριο, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, στο αρμόδιο για την ασφάλιση Ίδρυμα της Πολιτείας!

Για το ζήτημα του ΟΕΚ, μία εκ των εργαζομένων που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, η κ. Χρυσούλα Καλογερίδου, δήλωσε στο star.gr: «Hστάση του Οργανισμού απέναντι σε χαμηλόμισθους εργαζόμενους, οι οποίοι πληρώνουν πολιτικές κόντρες, είναι απαράδεκτη. Μεγαλώνω μόνη το παιδί μου και εύκολα καταλαβαίνει κάποιος τις συνέπειες από το γεγονός ότι παραμένω χωρίς πληρωμή, παρότι εργάζομαι. Δεν έχουμε καν δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο ΟΕΚ παριστάνει ότι δεν υπάρχουμε παρά τις δικαστικές αποφάσεις».

Οι εργαζόμενοι προσδοκούν τώρα να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιες πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Υγείας και να επιβάλλουν το αυτονόητο σε μια οποιαδήποτε ευνομούμενη πολιτεία, μέχρι την εκδίκαση της κύριας αγωγής: να εφαρμοσθούν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης από κρατικούς οργανισμούς και ιδρύματα. Να πληρωθούν για τις υπηρεσίες τους δηλαδή και να μην δουλεύουν σε καθεστώς «μαύρης εργασίας». Ζητάνε πολλά;…