Η δραματική εξίσωση της νέας εποχής: επίδομα ανεργίας = σύνταξη

Άρθρο του Δημήτρη Περπατάρη στη
εφημερίδα "Το Ποντίκι"
(φύλλο 3ης Ιουνίου 2010)
Η ωμή απαίτηση των  τεχνοκρατών  της τρόικας  συνεπάγεται  τη συμπλήρωση εργάσιμου βίου  40 χρόνων  για σύνταξη 480 ευρώ. Και όλα αυτά  στο άμεσο παρόν αντί στο εγγύς μέλλον  ,όπως αρχικά  προσπάθησε να ωραιοποιήσει το πακέτο ο υπουργός εργασίας  με τις σθεναρές  διαπραγματεύσεις του, που μόνο  έμπρακτο αποτέλεσμα  έχουν την κατα γράμμα εφαρμογή  του προαναγγελθέντος Μνημονίου, που σύμφωνα  με την κυβέρνηση έχει ισχύ νόμου! Εργασιακός βίος που για να συμπληρωθεί  για τους νέους εργαζόμενους-ημιανέργους θα πρέπει να περάσει  προηγουμένως απο τα ....40 κύματα (χρόνια εργασίας)  εν μέσω συνολικών απορρυθμίσεων της αγοράς. Διότι  η ασφαλιστική λαίλαπα ουκ έρχεται μόνη.Συνοδεύεται απο το πλούσιο ρεπερτόριο  των ελάχιστων  εργασιακών δικαιωμάτων στη νέα εποχή που ήρθε και που είναι η εποχή  της ατομικής συμβασης  και των ελαστικών μορφών απασχόλησης (ελαστικότητα όμως χωρίς ασφάλεια,για να θυμηθούμε  και τους υποστηρικτές  του εκσυγχρονιστικού μοντέλου  στις εργασιακές σχέσεις με το μοντέλο της flexi-curity  + flexibility ,που προωθούσαν στις καλύτερες μέρες).
Πλέον στην ατζέντα  τίθενται προς  ρύθμιση ,και μάλιστα  με απαράδεκτα συνοπτικές  και αμφίβολης  νομιμότητας διαδικασίες (Προεδρικά διατάγματα και Υπουργικές αποφάσεις) αλλάγές  όπως :
-Τριετές πάγωμα μισθών ,χαμηλότερες εισαγωγικές αποδοχές  και για τους νέους  σε ηλικία εργαζόμενους,ανατροπές στον Συνταγματικά  κατοχυρωμένο θεσμό των  ΣΣΕ,στις απολύσεις  και τις  αποζημιώσεις  καταγγελίας.
-Επανακαθορισμός  του ύψους και του τρόπου καταβολής  της αποζημιωσης  λόγω απόλυσης .-Οι όροι των  ομοιοεπαγγελματικών  και επιχειρησιακών συμβάσεων  εργασίας μπορούν  να αποκλίνουν (προς το χειρότερο) ένατι των αντίστοιχων κλαδικών κθώς και των  εθνικών γενικών ΣΣΕ.-Κατάργηση των ΣΣΕ  σε περιοχές και κλάδους  σε κρίση και δυνατότητα πρόβλεψης  διαφορετικών μισθολογίων  ανά επιχείρηση (περιορισμοί τοπικής ισχύος)

-Κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των συνδικάτων  στη διαιτησία αν δεν υπάρχει  συμφωνία και των εργοδοτών ( σχ. Κλασσικοπερίπτωσης: αυτή και μόνο η αλλαγή που εισηγείται   η κατοχική κυβέρνηση είναι ενδεικτική του τρόπου σκέψης  των Λοβερδιανών ιεροεξεταστών του υπ. εργασίας.Οι εξυπνόβλακες της σύγχρονης χούντας μας λένε ότι  για να πάμε στην διαιτησία  πρέπει να συμφωνήσει και ο εργοδότης  στο γεγονός ότι δεν συμφωνήσαμε.Είναι δηλαδή  σα να σου δίνουν το δικαίωμα να καταγγείλεις έναν κλέφτη μόνο στην περίπτωση που συμφωνήσει και αυτός ότι  διέπραξε κλοπή.)

-Νέα επιτρεπόμενα όρια  για τις ομαδικές απολύσεις....

-Μικρότερο κατώτατο ημερομίσθιο  για νέους ηλικίας κάτω των 25  ετών  που εισέρχονται πρώτη φορά  στην αγορά εργασίας  καθώς και για μακροχρόνια ανέργους

-Εφαρμογή  συμβάσεων απόκτησης  εργασιακής εμπειρίας  για ανέργους νέους  ηλικίας έως 24 ετών  με χαμηλότερες  της ΕΓΣΣΕ αμοιβές (το 80%  του κατώτατου βασικού μισθού)