ΔΗΛΩΣΗ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ
Συλλόγου Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα
ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΕΡΠΑΤΑΡΗ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ
Ο πελάτης τον έβρισε, η εταιρεία τον απέλυσε
Ο ίδιος ζήτησε με παρουσία εκπροσώπων του σωματείου την ακρόαση της μαγνητοφωνημένης συνομιλίας, που αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο όσων ειπώθηκαν εκατέρωθεν, όμως η εταιρεία το αρνήθηκε
Απεργιακή περιφρούρηση πραγματοποίησαν χθες σωματεία δανειζόμενου προσωπικού σε κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στο Μοσχάτο, όπου απασχολούνται πάνω από 300 εργαζόμενοι, τους οποίους υπενοικιάζουν στην τράπεζα εργολαβικές εταιρείες.
Οι συνθήκες γαλέρας στα τηλεφωνικά κέντρα δυστυχώς δεν αποτελούν είδηση. Ομως η πρόσφατη απόλυση του εργαζομένου Γ.Σ. είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα, στις 7/6 ο εργαζόμενος στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών δέχθηκε χυδαία υβριστική επίθεση και απειλές από πελάτη της τράπεζας, σε τηλεφωνική συνομιλία η οποία καταγράφεται.
Ανάμεσα στις εκφράσεις που ακούστηκαν ήταν «τσογλάνι, μαλακισμένο, θα σε καταστρέψω». «Ετσι όπως μου μιλάτε δεν μπορώ να σας εξυπηρετήσω», απάντησε κόσμια ο εργαζόμενος. Η εταιρεία θεώρησε την αντίδρασή του «άρνηση εξυπηρέτησης» και τον απέλυσε. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία τού απαγορεύει την ακρόαση της μαγνητοφωνημένης συνομιλίας, που αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο τού τι ειπώθηκε εκατέρωθεν, μολονότι ο ίδιος ζήτησε με γραπτό αίτημα να την ακούσει παρουσία εκπροσώπων του σωματείου.
«Δεν μπορεί να αποτελεί νόμιμη απόλυση η απόλυση εργαζομένου που, έχοντας υποστεί σύμφωνα με τις καταγγελίες του εξύβριση από πελάτη της εταιρείας, απολύεται ο ίδιος με την επίκληση απρεπούς συμπεριφοράς», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Περπατάρης, νομικός σύμβουλος του Συλλόγου Δανειζόμενου Προσωπικού.
«Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα κρούσματα της δι’ ασήμαντον αφορμήν και με δήθεν υπαιτιότητα του εργαζομένου απόλυσης, καθώς και η χρήση απειλών σε εργαζόμενους για καταγεγραμμένες ηλεκτρονικά συνομιλίες τους (ηχογράφηση ή βιντεοσκόπηση σε χώρους εργασίας η οποία κατ’ αρχήν γίνεται για λόγους ασφαλείας), οι οποίες όμως ποτέ δεν τους κοινοποιούνται», καταλήγει.
Συνολικά ο εργαζόμενος απασχολούνταν επί πέντε χρόνια στο τηλεφωνικό κέντρο της Εθνικής, έχοντας αλλάξει δύο διαφορετικές εταιρείες ενοικίασης, χάνοντας στην αναγκαστική «μετακόμιση» τα δικαιώματα της προϋπηρεσίας. Οι συνθήκες στα τηλεφωνικά κέντρα συνδυάζουν τους εξευτελιστικούς μισθούς, που για τους «τετραωρίτες» εργαζόμενους είναι λιγότερα από το επίδομα ανεργίας, με την ακραία επιτήρηση.
Σύμφωνα με καταγγελίες του σωματείου, το 15λεπτο διάλειμμα που δικαιούνται ανά δίωρο όσοι εργάζονται σε υπολογιστή δεν τηρείται, ενώ η κάθε κίνηση καταγράφεται ηλεκτρονικά, ακόμα και τα λίγα λεπτά για την τουαλέτα.
Αφροδίτη Τζιαντζή