ΑΠ 1592/2009 ΓΝΗΣΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗ)
Επειδή, από τις διατάξεις των άρθρων 648 και 652 του ΑΚ σε συνδυασμό µε το άρθρο 6 του Ν 765/1943, που κυρώθηκε µε την υπ' αρ. 324/30.5.1946 ΠΥΣ και διατηρήθηκε σε ισχύ µε το άρθρο 38 του Ει σΝΑΚ, προκύπτει ότι σύμβαση εξαρτημένης εργασίας υπάρχει, όταν, κατά τους όρους της σχετικής συμφωνίας, οι συμβαλλόμενοι αποβλέπουν στην παροχή της συμφωνημένης εργασίας του μισθωτού, οι δε οδηγίες του εργοδότη ως προς τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο παροχής της εργασίας είναι δεσμευτικές για τον μισθωτό, ο οποίος έχει υποχρέωση να τις ακολουθεί και να δέχεται την άσκηση εργοδοτικού ελέγχου για τη διαπίστωση της συμμόρφωσής του προς τις οδηγίες αυτές.
Στη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας κύριος σκοπός είναι η παροχή εργασίας από τον μισθωτό και σ' αυτόν αποβλέπουν οι συμβαλλόμενοι (ΑΠ Ολ 19/1987 ΝοΒ 36,83). Εξ άλλου, σύμβαση μαθητείας είναι η σύμβαση, κατά την οποία ο ένας από τους συμβαλλόμενους αναλαμβάνει την υποχρέωση να μεταδώσει στον άλλο τις αναγκαίες εμπειρικές γνώσεις για την άσκηση από τον τελευταίο ορισμένου επαγγέλματος ή ορισμένης τέχνης.
Πράσινο φως για μονιμοποίηση και πληρωμή χιλιάδων συμβασιούχων
Απόφαση-πρόκριμα της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανοίγει τον δρόμο για τη μονιμοποίηση και την πληρωμή χιλιάδων συμβασιούχων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουν δικαιωθεί αμετάκλητα από τα πολιτικά δικαστήρια.
Με αφορμή την υπόθεση 34 συμβασιούχων του Δήμου Κρωπίας, ομόφωνα κρίθηκε ότι πρέπει να εγκριθούν τα εντάλματα πληρωμής τους, καθώς ο Αρειος Πάγος υποχρεώνει τη διοίκηση να συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση που τους δικαιώνει. Παρά το γεγονός ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών είχε αναγνωρίσει ότι οι συμβάσεις εργασίας τους συνιστούν στην πραγματικότητα συμβάσεις αορίστου χρόνου, αφού κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ο δήμος ηρνείτο να τους καταβάλει τη μισθοδοσία τους, με αποτέλεσμα οι συμβασιούχοι να προσφύγουν στο τριμελές συμβούλιο του Αρείου Πάγου. Αυτό επέβαλε στον δήμο χρηματικό πρόστιμο ύψους 155.000 ευρώ, διότι δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση. Σύμφωνα με την Ολομέλεια, το Ελεγκτικό Συνέδριο οφείλει να εγκρίνει την πληρωμή τους λόγω της προηγούμενης δεσμευτικής απόφασης του Αρείου Πάγου.
Σημειώνεται ότι το 2006 η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου είχε μπλοκάρει την πληρωμή των συμβασιούχων, με το σκεπτικό ότι τα πολιτικά δικαστήρια δεν είναι αρμόδια να αποφαίνονται για τέτοια ζητήματα και, κατά συνέπεια, οι αποφάσεις τους είναι ανίσχυρες.
Κατά τη συζήτηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, είχαν διατυπωθεί αντίθετες εισηγήσεις όσον αφορά τη δυνατότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όταν ασκεί προληπτικό έλεγχο των δαπανών, να εξετάζει αν μια δικαστική απόφαση είναι ανυπόστατη ή μη.
Αν και η χθεσινή ετυμηγορία των δικαστών δεν ανατρέπει πλήρως την αρνητική για τους συμβασιούχους νομολογία, ωστόσο αποτελεί θετικό βήμα για τη δικαίωσή τους
Από το web site της εφημερίδας Ελευθεροτυπία