Μονιμοποίηση συμβασιούχου με δικαστική απόφαση!

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΑΜΕΣΑ
ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΡΙΑ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Από την εφημ. ΤΑ ΝΕΑ 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα Νικολέττα Μουτούση

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ για την τακτοποίηση συμβασιούχων διά της δικαστικής οδού. Η πρώτη απόφαση που μπορεί να αποτελέσει «πιλότο» για ανάλογες περιπτώσεις χιλιάδων συμβασιούχων των οποίων μέχρι σήμερα η δικαίωση από τα δικαστήρια παραμένει... κενό γράμμα, φέρει τη σφραγίδα του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αναστολής εκτέλεσης του Ελληνικού Δημοσίου που αφορούσε υποχρέωσή του να μονιμοποιήσει συμβασιούχο συντηρήτρια έργων τέχνης του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία είχε δικαιωθεί με απόφαση του Εφετείου.

«Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για να αντιμετωπιστεί επιτέλους το μεγάλο κοινωνικό και εργασιακό ζήτημα των συμβασιούχων του ευρύτερου δημόσιου τομέα», εκτιμά ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Περπατάρης, που εκπροσώπησε τη συμβασιούχο στην κρίσιμη διαμάχη.

Όπως προκύπτει από τον φάκελο της δικογραφίας, η συγκεκριμένη συμβασιούχος απασχολήθηκε με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου από το 1996 ως συντηρήτρια στην Η΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κέρκυρας- Θεσπρωτίας, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας της. Μετά τη λήξη της σύμβασής της προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να δικαιωθεί τόσο από το Πρωτοδικείο όσο και από το Εφετείο που με αποφάσεις τους ουσιαστικά υποχρέωναν το Δημόσιο να τη μονιμοποιήσει. Ωστόσο, οι νομικοί σύμβουλοι του Δημοσίου εξαντλώντας τα ένδικα μέσα προσέφυγαν κατά της απόφασης που δικαίωνε τη συμβασιούχο και στον Άρειο Πάγο, όπου και εκκρεμεί η υπόθεση.

Από την πλευρά της όμως η γυναίκα βλέποντας ότι το Ελληνικό Δημόσιο αγνοούσε τις αποφάσεις που τη δικαίωναν και δεν προχωρούσε στην εργασιακή της αποκατάσταση, αποφάσισε να... παίξει το τελευταίο της χαρτί ζητώντας, όπως είχε δικαίωμα, την άμεση εκτέλεση όσων είχαν αποφανθεί τα δύο δικαστήρια και την επιστροφή της ως μόνιμη στην εργασία της. Στον τελευταίο δικαστικό γύρο, που έληξε υπέρ της, προσκόμισε έγγραφο από το οποίο προκύπτει ότι η υπηρεσία της με ανακοίνωση, στις 20 Οκτωβρίου 2009, ζητούσε πρόσληψη μίας συντηρήτριας δείχνοντας με τον τρόπο αυτόν την αναγκαιότητα της παρουσίας της.