Ξεκινούν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις 1,7 εκατ. μισθωτών για το επίδομα των 800 ευρώ

www.insider.gr
Δηλώσεις Δημήτρη Περπατάρη σε άρθρο της Αγγελικής Μαρίνου στο insider.gr

Πρόκειται για εργαζόμενους για τους οποίους ανεστάλη η σύμβαση εργασίας τους, καθώς και για εκείνους που απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από την 1η μέχρι τις 20 Μαρτίου.
Δ. Περπατάρης: Υπάρχουν περιθώρια εργασιακής αυθαιρεσίας
Περίπου 1,7 εκ. εργαζόμενοι θα υποβάλλουν από σήμερα υπεύθυνες δηλώσεις στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για 45 ημέρες.

Πρόκειται για εργαζόμενους για τους οποίους ανεστάλη η σύμβαση εργασίας τους, καθώς και εργαζόμενους που απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από την 1η μέχρι τις 20 Μαρτίου.

Αφού δηλωθεί από τους εργοδότες στην ΕΡΓΑΝΗ η αναστολή της σύμβασής τους, πρέπει να υποβάλλουν την δική τους υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους. Σήμερα ξεκινούν οι εργαζόμενοι που το ΑΦΜ τους λήγει σε 1.

Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Πιο συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι πρέπει να αναγράψουν στην δήλωση:

- τους κλειδάριθμους τους TAXISNET
- τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στην ΕΡΓΑΝΗ
- τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικoύ λογαριασμού (ΙΒΑΝ)
- αν μισθώνουν κύρια κατοικία, τα στοιχεία του εκμισθωτή και του σπιτιού που νοικιάζουν προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης του 40%. (Την έκπτωση δικαιούνται μόνο οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή).

Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πραγματοποιείται ως εξής :
Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1
Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2
Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3
Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4
Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5
Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6
Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7
Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8
Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9
Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης για όσους έχουν αναστολή της σύμβασης εργασίας τους με εντολή δημόσιας Αρχής λήγει στις 10 Απριλίου (δύναται να παραταθεί).

Αναστολή σύμβασης με βάση ΚΑΔ

Οι εργαζόμενοι που έχουν αναστολή της σύμβασης εργασίας τους με βάση τους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία σε Επιχειρήσεις – Εργοδότες» για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr).

Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης μπορεί να γίνει από την 1/4/2020 μέχρι και τις 30/4/2020

Περπατάρης: Υπάρχουν περιθώρια εργασιακής αυθαιρεσίας 

«Δυστυχώς, οι νέες ρυθμίσεις, οι οποίες ως στόχο έχουν να στηρίξουν τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις αρνητικές επιπτώσεις του κορονοϊού, αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αφήνουν περιθώρια εργασιακής αυθαιρεσίας και εκμετάλλευσης», αναφέρει στο insider.gr ο δικηγόρος εργατικού δικαίου Δημήτρης Περπατάρης.

«Ειδικότερα, η ρύθμιση της υπ’ αριθμ. 12998/232 Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει την ταυτόχρονη εφαρμογή της αναστολής της σύμβασης εργασίας με την τηλεργασία για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης, δεν καθιστά ανέφικτο το σενάριο για μία επιχείρηση που έχει αναστείλει τη σύμβαση εργασίας ενός εργαζομένου να τον «εξαναγκάσει» σε εργασία εξ αποστάσεως και μάλιστα χωρίς να καταβάλλει την ανάλογη αμοιβή», τονίζει.

Σύμφωνα με τον εργατολόγο, κρίσιμα ερωτήματα, εν προκειμένω, είναι :
α) το πώς ορίζονται οι πρόσκαιρες ανάγκες, πώς αυτές εξυπηρετούνται και εντός ποιου χρονικού διαστήματος δύναται να καλυφθούν και

β) αν το υπάρχον σύστημα μπορεί να ελέγξει και μάλιστα επαρκώς την τυχόν πραγματοποίηση τηλεργασίας, σε περίπτωση που αυτή δεν δηλωθεί από τον εργοδότη κι ως εκ τούτου να ελεγχθεί ότι παρασχέθηκε μη αμειβόμενη τηλεργασία.

«Με λίγα λόγια, κατά τη γνώμη μας υφίσταται ο κίνδυνος να μιλάμε για νέα μορφή «αδήλωτης» εργασίας, όπου εργαζόμενοι των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας, θα υποχρεώνονται σε τηλεργασία, χωρίς όμως να εξασφαλίζεται η καταβολή της ανάλογης αμοιβής για την παροχή εργασίας, καθώς η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ καταβάλλεται στους δικαιούχους ως αντιστάθμισμα της απώλειας του μισθού τους και μόνο», επισημαίνει ο κ. Περπατάρης.