ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΕΡΠΑΤΑΡΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ!

www.aftodioikisi.gr
Απόφαση Ε.Σ.: Έτσι δεν θα απολυθούν οι συμβασιούχοι -Πώς θα πληρωθούν

Nα αναλάβουν τις ευθύνες τους όλες οι πλευρές (Ελεγκτικό Συνέδριο, κυβέρνηση, κόμματα, Βουλή, δήμαρχοι) απέναντι στους χιλιάδες συμβασιούχους των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν έως 31.12.2017, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ζητά με δήλωση του στην aftodioikisi.gr, o γνωστός εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Περπατάρης ζητά:
- Από τους δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου  “να αξιοποιήσουν την νομολογία του για να διασφαλιστεί η πληρωμή των συμβασιούχων”. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η νομολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι αυτή της λεγόμενης  “συγγνωστής πλάνης”, καθώς στο παρελθόν υπήρξαν πολλές τέτοιες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τις οποίες θεωρούσαν εντάλματα πληρωμής συμβασιούχων δήμων, λόγω του ότι αποδέχονταν ότι ο ΟΤΑ καλόπιστα και χωρίς να γνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας ή αντισυνταγματικοτητας εφάρμοσε το νόμο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση την ρύθμιση Βερναρδάκη (άρθρο 16 του Ν4429/2016) με την οποία παρατείνονται οι συμβάσεις έως 31.12.2017.
  
-Την κυβέρνηση, τη Βουλή, τα πολιτικά κόμματα και τους δημάρχους, που “με άμεση νομοθετική πρωτοβουλία, πρέπει εγγυηθούν την συνέχιση της απασχόλησης και την μη απόλυσή τους και οι αρμόδιοι υπουργοί να παρουσιάσουν τώρα ολόκληρο το νομοθετικό πλαίσιο για την εργασιακή τακτοποίησή τους, που να είναι και συνταγματικά συμβατό”. Δηλαδή, να αναληφθεί με διακομματική συναίνεση, νομοθετική πρωτοβουλία που αφενός θα λύνει το θέμα των δεδουλευμένων και αφετέρου το θέμα της μόνιμης εργασιακής τακτοποίησης για όσους καλύπτουν πραγματικά πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Αναλυτικά η δήλωση του εργατολόγου κ. Δημήτρη Περπατάρη στην aftodioikisi.gr:


"Είναι η κρίσιμη στιγμή που ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην εργασιακή αγωνία για το παρόν και το μέλλον χιλιάδων συμβασιούχων της χώρας. Οι δικαστές του Ελεγκτικού να αξιοποιήσουν την νομολογία του για να διασφαλιστεί η πληρωμή των συμβασιούχων. Η Βουλή, τα πολιτικά κόμματα και οι δήμαρχοι, με άμεση νομοθετική πρωτοβουλία, να εγγυηθούν την συνέχιση της απασχόλησης και την μη απόλυσή τους και οι αρμόδιοι υπουργοί να παρουσιάσουν τώρα ολόκληρο το νομοθετικό πλαίσιο για την εργασιακή τακτοποίησή τους, που να είναι και συνταγματικά συμβατό. Αλλιώς για μία ακόμη φορά θα διαψευστούν οι ελπίδες και θα διαιωνιστεί η πάγια και διαρκής ομηρία των χιλιάδων ημι-ανέργων συμβασιούχων της χώρας μας".