Άρθρο του Δημήτρη Περπατάρη στην εφημερίδα "Tο Ποντίκι"

Oι δραματικές συνέπειες του νέου ασφαλιστικού
Παρά το γεγονός ότι ήδη χύθηκαν τόνοι μελάνι για το πακέτο μέτρων με τα οποία επιχειρείται η θεμελιακή επαναρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, το επίσημο πολιτικό σύστημα της χώρας και οι κάθε λογής και μορφής συνοδοιπόροι/απολογητές των επιλογών του με τη μοναδική ικανότητα στρεψοδικίας που τους διακρίνει επικεντρώνουν τη συζήτηση των εισαγομένων κοινωνικά και ασφαλιστικά επώδυνων τομών στους ήδη εργαζόμενους/μακροχρόνια ασφαλισμένους. Το ερώτημα των ημερών που βρίσκεται στα χείλη χιλιάδων ασφαλισμένων είναι: Να βγω ή να μην βγω από τώρα σε σύνταξη; Θεμελιώνω ή δεν θεμελιώνω δικαίωμα συνταξιοδότησης και σε τι βλάπτονται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματά μου από τις νέες ρυθμίσεις; Για το ότι στο σύνολό τους τα μέτρα είναι αποτέλεσμα διαδικασίας επιβολής νομίζω ότι δεν μένει καμία αμφιβολία σε κανέναν πολίτη που κατοικεί σε αυτήν τη χώρα. Ήδη την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος σε χθεσινές δηλώσεις του τόνι σε ότι όλα τα σημεία «της συμφωνίας» με την «τρόικα» αποτελούν νόμο του κράτους (τα εισαγωγικά και ο τονισμός δικός μας), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για πλήρη εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού από το 2015. Έτσι στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο εξετάζεται να ενταχθούν (και) οι παρακάτω τρεις ρυθμίσεις:
- Θα εφαρμοστεί σε όλη της την έκταση η ασφαλιστική μεταρρύθμιση από το 2015 και όχι το 2018.

- Θα δίνεται πλήρης σύνταξη ύστερα από 40 χρόνια εργασίας και θα επιβάλλεται ποινή 6% ετησίως για τους εργαζομένους που συνταξιοδοτούνται πρόωρα.
- Θα μειωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία σε τρία (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες), χωρίς εξαιρέσεις για οποιονδήποτε κλάδο.

Ελάχιστοι (χαρακτηριστικά οφείλω να εξάρω τις εύστοχες επισημάνσεις του Γ. Ρωμανιά) επικεντρώθηκαν στις δραματικές συνέπειες των καθ’ υπαγόρευση του ΔΝΤ μέτρων για τους νέους ασφαλισμένους/εργαζόμενους, οι οποίοι βιώνουν ήδη και θα βιώσουν με δραματικότερο τρόπο τη διπλή δυστυχία της εργασιακής ανασφάλειας/επισφάλειας, αφού αποτελούν τις γενιές των ελαστικών σχέσεων εργασίας και του χρέους αλλά θα αποτελέσουν ταυτόχρονα και τις γενιές της ασφαλιστικής/συνταξιοδοτικής επισφάλειας και της διά βίου επιμήκυνσης του εργασιακού βίου. Με τη σειρά αυτών των άρθρων μας θα επιχειρήσουμε να τεκμηριώσουμε τη βασική θέση ότι τα νέα μέτρα, ενώ είναι τουλάχιστον αμφίβολο αν θα διασφαλίσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα του συστήματος, είναι βέβαιο ότι για τις νέες γενιές ασφαλισμένων δεν θα είναι ούτε κοινωνικά αποτελεσματικά ούτε προπάντων δίκαια.

Το χρονοδιάγραμμα των τομών (τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας, αφού οι αναρρυθμίσεις ήδη προαναγγέλθηκαν):

1η Αυγούστου 2010 η επιβολή του νέου ΛΑΦΚΑ 3% για συντάξεις από 1.400 έως 1.700 ευρώ, 5% έως 2.300 ευρώ, 7% έως 2.900 ευρώ και 9% για συντάξεις πάνω από αυτό το όριο καθώς και η επιβολή ειδικής εισφοράς υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων στους συνταξιούχους από 3 έως 9% για συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ.

Επίσης:
- Καταργούνται τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

- Καθιερώνονται ενιαίοι κανόνες απασχόλησης συνταξιούχων που οδηγούν στη μείωση της σύνταξης, ακόμα και στην αναστολή της για όσους είναι κάτω των 55 ετών.

- Καθιερώνεται εργόσημο για απασχόληση οικιακών βοηθών, εργατών γης κ.λπ.

Το 2011, ξεκινά η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών. 1η Ιανουαρίου 2011 σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για τις εργαζόμενες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα κατά 5 χρόνια κατά περίπτωση.  Αύξηση στο 6% από το 3% του ποσοστού μείωσης της σύνταξης για κάθε έτος που υπολείπεται από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

- Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο σταδιακά ως το 2013 με βάση ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών.

- Αναπροσαρμογή της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων για αυτούς που ασφαλίζονται από 1-7-2011 για πρώτη φορά.  Υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΙΚΑ οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, οι οποίοι έχουν ασφαλιστεί σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα ως 31-12-1992 στον ιδιωτικό τομέα.

Στο φύλλο της 27ης Μαΐου της εφημερίδας "Το Ποντίκι", ο Δημήτρης Περπατάρης αρθρογραφεί για το Νέο Ασφαλιστικό.