ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ EΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ STAGE

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ

(stagers)


ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΕΚΑ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


1. ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΗΤΑΝ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧOYΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣΕΜΠΕΙΡΙΑΣ (stagers);
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΑΝΟΙΞΕ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΜΕΝΕΙ ΣΕ ΣΑΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ : Μετά από χρόνια εκμετάλλευσης και κοροϊδίας ο Άρειος Πάγος άνοιξε με την υπ’ αριθμό 885/2014 απόφασή του το δρόμο στους να διεκδικήσουν τα μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
(ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ).

2. ΤΙ ΠΟΣΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ;
Τα ακόλουθα παραδείγματα φανερώνουν το μέτρο της οικονομικής εκμετάλλευσης:
Ένας έγγαμος stager ΠΕ που εργάστηκε σε ΟΤΑ λάμβανε το 2009 ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές μέχρι 660 €, ενώ αν αμειβόταν όπως ένας αντίστοιχος υπάλληλος ΟΤΑ θα λάμβανε μηνιαίως 1.809 € καθώς και επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας.

Μια έγγαμη stager νοσηλεύτρια ΔΕ λάμβανε το 2009 ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές μέχρι 550 €, ενώ αν αμειβόταν όπως ένας αντίστοιχος νοσοκομειακός υπάλληλος θα λάμβανε 1.402 € καθώς και επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας.

Ένας άγαμος stager ΤΕ που εργάστηκε σε δικαστήριο λάμβανε το 2009 ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές μέχρι 660 €, ενώ αν αμειβόταν όπως ένας αντίστοιχος δικαστικός υπάλληλος θα λάμβανε μηνιαίως 1.936 € καθώς και επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας.

3. ΤΑ ΠΟΣΑ ΑΥΤΑ ΠΡΟΣΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΚΟΥΣ; ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΑΛΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΟΥ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ;
Τα ποσά προσαυξάνονται με τόκο υπερημερίας και επιδικίας 6% έως 9% ετησίως από την άσκηση της αγωγής. Ο όλος εμπαιγμός των stagers στήθηκε με την πρόφαση ότι η θέση άσκησης ήταν τάχα συναφής με τα επαγγελματικά προσόντα του ασκούμενου. Όσοι είχαν παντελώς άσχετα επαγγελματικά προσόντα (π.χ. ψυκτικός τοποθετήθηκε στο πρωτόκολλο) μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση της ηθικής τους βλάβης για τον εμπαιγμό αναφορικά με το πτυχίο ή δίπλωμα, γιατί τα επαγγελματικά προσόντα του καθενός είναι στοιχείο της προσωπικότητάς του και ουδείς δικαιούται να τα εμπαίζει. Ενδεικτικά μπορεί να ζητήσει αποζημίωση 5.000 €.


4. ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΙ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ;
Όλοι μπορούν να διεκδικήσουν τις μισθολογικές διαφορές που δεν έχουν ακόμα παραγραφεί. Ο χρόνος παραγραφής κατά το ελληνικό δίκαιο είναι διετής, όμως μπορεί η παραγραφή να έχει διακοπεί ή ανασταλεί. Περαιτέρω δεν έχουν ξεκαθαρίσει κατά το δίκαιο της ευρωπαϊκής σύμβασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλες οι περιπτώσεις εφαρμογής πενταετούς ή διετούς παραγραφής.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν έχουν παραγραφεί οι μισθολογικές αξιώσεις μπορούν να διεκδικήσουν τα ασφαλιστικά ένσημα που αναλογούν στα χρόνια εργασίας και ουδέποτε τους αναγνώρισαν. Οι ασφαλιστικές απαιτήσεις παραγράφονται στα 10 χρόνια. Αυτό σημαίνει, ότι καλύπτονται όσοι εργάστηκαν από τον Ιούλιο 2004 και μετά.

Η αξίωση για αποζημίωση της ηθικής βλάβης παραγράφεται στα 5 χρόνια. Όσοι δηλαδή ανανέωσαν τη σύμβασή τους πριν συμπληρωθεί πενταετία (Ιούλιος 2009 και μετά), έχουν ακόμα αγώγιμη αξίωση για ικανοποίηση της ηθικής βλάβης εκ του εμπαιγμού τους.

5. ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΟΥΝ/ΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΝ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΔΙΚΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΓΩΓΕΣ ΜΑΣ ;
Οι δικηγόροι Δημήτρης Περπατάρης και Ευάγγελος Μπέης από κοινού παρέχουν εξειδικευμένες δικαστικές και εξώδικες υπηρεσίες στη διεκδίκηση των ανωτέρω μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της αποζημίωσης της ηθικής βλάβης. Με βάση τα προσόντα και τη θέση του καθενός γίνεται εξατομικευμένος υπολογισμός μισθών και επιδομάτων, αφαιρούνται τα ποσά που λήφθησαν κατά τη διάρκεια της σύμβασης και διεκδικείται η μισθολογική διαφορά. Οι μισθολογικοί υπολογισμοί είναι η βάση για την εν συνεχεία διεκδίκηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

6. ΠOIA BHMATA ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ;
1) Συμπληρώστε εις τριπλούν και υπογράψτε σε κάθε φύλλο τη σύμβαση δικηγορικής εντολής που βρίσκεται μετά το ερωτηματολόγιο. Θα σας αποσταλεί ένα πρωτότυπο με τις υπογραφές των δικηγόρων.
2) Συγκεντρώστε τα αναγκαία δικαιολογητικά με βάση το παράρτημα 1,
3) Συμπληρώστε το δικαστικό πληρεξούσιο από το παράρτημα 2 και βεβαιώστε το γνήσιο της υπογραφής σας σε οποιοδήποτε ΚΕΠ.
4) Τα αναγκαία δικαιολογητικά να σταλούν στα γραφεία του Δημήτρη Περπατάρη (Σόλωνος 51 ΤΚ 106-72) ή του Ευάγγελου Μπέη (Σαρανταπήχου 15 ΤΚ 114-71).

Ακολούθως:

- Σε πρώτη φάση ασκείται αγωγή με την οποία το δικαστήριο κρίνει αν ο stager μαθήτευε ή εργάστηκε και σε καταφατική περίπτωση ποιες είναι οι μισθολογικές του διαφορές και η αξίωση αποζημίωσης.

- Σε δεύτερη φάση ασκείται καταγγελία στο ΙΚΑ για τα ασφαλιστικά δικαιώματα, η οποία αδρανεί μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης επί της αγωγής. Αφού κριθεί ότι ο stager εργαζόταν και δεν μαθήτευε, εκδικάζεται η καταγγελία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια επιτροπή του ΙΚΑ και εν συνεχεία κρίνεται δικαστικώς.

7. ΠΟΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΙΚΑΣΕΙΣ ;
Στόχος μας είναι η άμεση εκδίκαση των σχετικών αγωγών χωρίς καθυστερήσεις και αναβολές, αφού μας ευνοεί το νομολογιακό κεκτημένο του Αρείου Πάγου, του ανώτατου δηλαδή Ελληνικού Δικαστηρίου με αρμοδιότητα για τους stagers.

8. ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΔΙΚΑΣΤΟΥΝ;
Αφού καταστεί η δικαστική απόφαση αμετάκλητη τα ποσά στα οποία καταδικάστηκε το Ελληνικό Δημόσιο χρεώνονται σε ειδικό κονδύλι του προϋπολογισμού. Σε βάθος χρόνου εξυπηρετούνται όλες οι δικαστικές αποφάσεις εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Στο μεταξύ τρέχουν οι τόκοι και αυξάνεται το τελικό ποσό καταβολής.

9. TI AΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ;
- ΠΡΟΣΟΧΗ : Οι αγωγές πρέπει να ασκηθούν το συντομότερο δυνατό, αφού ο χρόνος παραγραφής τρέχει εις βάρος του stager.

- Οι σχετικές αγωγές θα ασκηθούν εντός τριμήνου από τη λήψη των δικαιολογητικών.

- Για τη διευκόλυνσή σας η κάλυψη της δικαστικής δαπάνης θα γίνει σε δυο ισόποσες δόσεις των 250 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η 1η δόση των 250 € είναι καταβλητέα με την κατάθεση των δικαιολογητικών, η 2η δόση των 250 € είναι καταβλητέα μέχρι 31.12.2015. Οι καταβολές θα γίνουν στους ακόλουθους λογαριασμούς:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ IBAN GR79 0110 1390 0000 1399 5378 992
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ IBAN GR84 0171 7470 0067 4712 7687 064
ALPHA BANK IBAN GR02 0140 2280 2280 0231 0003 131

10. ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ;
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση. Η επικοινωνία κατά προτίμηση να γίνεται με email στις διευθύνσεις dp@perpataris.gr και evbeis@hol.gr, εναλλακτικά στα τηλέφωνα 2103645656 (Δημήτρης Περπατάρης) και 2103601797 (Ευάγγελος Μπέης).